15 Αυγούστου 2016

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ονομάζει την κοίμηση της Παναγίας "όμορφή αποδημία" γιατί χαρίζει τη συνάντηση με το Θεό. Αν και χωρίζεται σύμφωνα με την φυσική τάξη η πανίερη και μακαρία ψυχή της από το άσπιλο σώμα της, αν και το σώμα παραδίνεται στον τάφο, δεν μένει στο χώρο του θανάτου, ούτε το αγγίζει η φθορά.
Ιδού πως ο θεομητορικός ιεροκήρυκας περιγράφει την έξοδο της Παναγίας από τον κόσμο και την είσοδό της στον ουρανό: "Έχεις φρουρά τις Εξουσίες, σε εγκωμιάζουν οι Αρχές, οι Θρόνοι σε ανυμνούνε, τα Χερουβίμ είναι γεμάτα από εκπληκτική χαρά, τα Σεφαφείμ σε δοξάζουν, που στάθηκες φυσική μητέρα του Κυρίου τους χάρη στο αληθινό έλεος του Θεού για μας.
Έφθασες εις τον ίδιο το Βασιλικό θρόνο του Υιού σου και τον βλέπεις με τα μάτια σου, χαίρεσαι και στέκεις δίπλα του με ανείπωτη σιγουριά. Ευλογείς τον κόσμο, αγιάζεις την πλάση όλη. Είσαι ανάσα για τους καταπονεμένους, γι΄ αυτούς που πενθούν παρηγοριά, γιατρειά των αρρώστων, λιμάνι στους θαλασσοδαρμένους, συγχώρεση για τους αμαρτωλούς, των λυπημένων παρηγοριά, για όλους τους ικέτες σου πρόθυμη βοήθεια".
Ακούστε τι λέγει για την αγάπη της Παναγίας ο μεγάλος Όσιος της εποχής μας Γέροντας Παΐσιος ο Αγειορίτης: "Ήταν Δεκαπενταύγουστος. Ύστερα από τη Θεία Λειτουργία με έστειλε ο Γέροντας σε μία εργασία. Ήμουν εξαντλημένος από τη νηστεία και την προηγούμενη αγρυπνία και μετά τη Θεία Λειτουργία δεν έφαγα, γιατί δεν μου είπε ο Γέροντας. Έφθασα στη Μονή Ιβήρων και περίμενα το μοτόρι (το καραβάκι). Ενώ θα ερχόταν το μεσημέρι, έφθασε το βράδυ και ακόμα να φανεί. Ήμουν τελείως εξαντλημένος. Λέω να κάνω ένα κομποσχοίνι στην Παναγία, κάτι να μου οικονομήσει. Αλλά μετά λέω στον εαυτό μου: "Βρε χαμένε, για τέτοια μικροπράγματα θα ενοχλείς την Παναγία;" Δεν πρόλαβα να τελειώσω και έρχεται ένας αδελφός από μέσα. Μου δίνει ένα δεματάκι και μου λέει: "Να αδελφέ για τη Χαρη της Κυρίας Θεοτόκου". Το άνοιξα. Είχε μέσα μισό ψωμάκι, σύκα και σταφύλια. Μόλις κρατήθηκα από τα κλάματα μέχρι να φύγει ο αδελφός". Τα θαύματα της Παναγίας είναι αναρίθμητα. Θα έλεγα, ότι όσοι είναι οι Χριστιανοί, είναι και ο αριθμός των θαυμάτων της και ακόμα περισσότερα, γιατί η Παναγία θαυματουργεί από αγάπη και συμπόνοια σε όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως. Δεν υπάρχει πιστός, που να μην έχει γευθεί την μητρική αγάπη της Θεομήτορος σε μικρές ή μεγάλες δοκιμασίες.
Στα βάσανα και τους πειρασμούς της ζωής δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε ισχυρή και φοβερά προστασία, την αγαπημένη και λατρευτή μας Παναγία. Πάντοτε με πίστη σ΄  Αυτή να καταφεύγουμε. Πάντοτε μ΄ ελπίδα να την παρακαλούμε. Πάντα με υπομονή να περιμένουμε το γλυκό της χαμόγελο ως επιβεβαίωση της ανταποκρίσεώς  της στο αίτημά μας.
Κατά την φετινή εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, την οποία επιτελούμε μέσα σ΄ ένα ζοφερό τοπίο από την πολυμέτωπη ηθική κρίση, που μαστίζει έθνη και λαούς, ας ανοίξουμε την ψυχή μας και ας παρακαλέσουμε την Παναγία μας με όση δύναμη έχουμε, με αυτά τα λόγια του ιερού υμνογράφου: "Λύτρωσε υμάς από πάσης ανάγκης και θλίψεως Σε γαρ έχομεν αμαρτωλοί προστασίαν, σε κεκτήμεθα εν πειρασμοίς σωτηρίαν".