5 Ιουλίου 2017

Διδαχές Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

- Γέροντα, σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί σκέφτονται σε τι είδους κόσμο θα φέρουν το παιδί τους. Μόλυνση από τα χημικά, από τα πυρηνικά, ζωή γεμάτη άγχος, άγρια κοινωνία, πόλεμοι... Αν είμαστε κιόλας στον καιρό του Αντιχρίστου, σκέφτομαι και εγώ, μήπως δεν αξίζει κανείς να παντρεύεται και να κάνει παιδιά.
- Όχι Θανάση, δεν είναι έτσι!... Οι χριστιανοί στον καιρό των διωγμών δεν παντρεύονταν; Δεν κάναν παιδιά; Και παντρευόντουσαν και παιδιά κάναν! Είχαν την ελπίδα τους στηριγμένη στον Χριστό... όχι στους ανθρώπους. Είναι ολιγοπιστία αυτός ο λογισμός. Ο Θεός σε μία στιγμή μπορεί να τα διορθώσει όλα.Να σβήσει όλα τα στραβά. Κάνουν οι άνθρωποι σχέδια... έχει και ο Θεός τα δικά Του. Να ξερες πόσες φορές τύλιξε ο διάβολος τη γη με την ουρά του για να την καταστρέψει... Δεν τον αφήνει ο Θεός... του χαλάει τα σχέδια και το κακό που πάει να κάνει ο διάβολος ο Θεός το αξιοποιεί και βγάζει μεγάλο καλό. Μην ανησυχείς!

Ένας μοναχός ετοίμασε μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, για να την δώσει ευλογία σε κάποιον, Την τύλιξε με καλό χαρτί και την έβαλε σε ένα ντουλάπι, μέχρι να την δώσει... Αλλά χωρίς να το προσέξει, την έβαλε ανάποδα... Σε λίγο άρχισε να ακούγεται μέσα στο δωμάτιο ένας κρότος. Κοίταζε ο μοναχός από δω, από κει, να δει από που ερχόταν αυτός ο κρότος... "τακ-τακ-τακ" δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Τελικά όταν πήγε κοντά στου ντουλάπι, κατάλαβε ότι ο κρότος έβγαινε από εκεί. Το ανοίγει και βλέπει ότι ο κρότος έβγαινε από την εικόνα. "Τι να έχει η εικόνα, λέει για να δω". Μόλις την ξετύλιξε είδε πως ήταν ανάποδα... Την έστησε όρθια και αμέσως σταμάτησε ο κρότος... Ο ευλαβής ιδιαίτερα ευλαβείται τις εικόνες. Και όταν λέμε "ευλαβείται τις εικόνες", εννοούμε ότι ευλαβείται το εικονιζόμενο πρόσωπο. Όταν έχει κανείς μια φωτογραφία του πατέρα του, της μάνας του, του παππού του, της γιαγιάς του, του αδελφού του, δεν μπορεί να την σχίσει ή να την πατήσει, πόσο μάλλον μία εικόνα! Οι ιεχωβάδες δεν έχουν εικόνες. Την τιμή που αποδίδουμε στις εικόνες την θεωρούν ειδωλολατρεία. Είπα σε έναν ιεχωβά μια φορά: 
-"Εσείς δεν έχετε φωτογραφίες στα σπίτια σας;" 
-"Έχουμε" μου λέει. 
-"Ε, καλά, η μάνα όταν το παιδί της λείπει μακριά δεν φιλάει τη φωτογραφία του παιδιού της;" 
-"Την φιλάει" μου λέει.
- "Το χαρτί φιλάει ή το παιδί της;"
- "Το παιδί της" μου λέει.
-"Ε, όπως εκείνη όταν φιλάει τη φωτογραφία του παιδιού της", του λέω, "φιλάει το παιδί της και όχι το χαρτί, έτσι και εμείς τον Χριστό φιλούμε· δεν φιλούμε το χαρτί ή το σανίδι".

Αγίου Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου (Λόγοι Β)